xxx
Husk, at der kan være forskel på store og små bogstaver i kodeordet

Har du glemt dit kodeord?


NAVIGATION

NAVIGATION

PROFIL

  • login
  • Har du ikke en profil så kan du oprette en her

SoMe


SØG I NYHEDSARKIVET
VIS SENESTE NYT I KATEGORI
Den nye
Den nye "Safari"-browser er ikke den første fra Apple
Mange vil måske tro, at Apples nye browser "Safari" er den første webbrowser, som firmaet har lanceret i sin historie. Men det er den faktisk ikke. Før Safari fandtes nemlig "Cyberdog", hvis udvikling dog blev stoppet ved version 2.0 i 1997. Da Cyberdog 1.0 blev lanceret for udviklere på Apples Worldwide Developer Conference 13. maj 1996, blev browseren i Apples pressemeddelse omtalt som "en internetsuite tæt integreret med Mac OS". Cyberdog var ikke kun en browser, men også et mailprogram, en adressebog og en newsreader. Et gennembrud var det, at alle disse ting blev kombineret i samme programsuite, meget apropos iLife, som i går var Apples forsøg på at lave en sammenkobling af programmer, der brugsmæssigt knytter sig til hinanden og derfor også logisk set må gøre det visuelt, teknisk og distribueringsmæssigt.
Programmet blev forbedret i forskellige versioner, og endte altså i en version 2.0 i 1997. Cyberdog var OpenDoc, Safari Open Source Programmet var baseret på Apples OpenDoc og var faktisk et flagskib, der skulle demonstrere styrken ved denne teknologi. Den åbne standard OpenDoc var kort fortalt bygget på tanken om at man lod adskilte softwaremoduler arbejde sammen som et komplet program, uden at brugeren ganske vist så noget til denne tekniske konstruktion. Men set ud fra et udviklersynspunkt var OpenDoc-teknologien på mange måder en god ide, fordi modulopbygningen af programmer ganske enkelt gør det nemmere at holde styr på et stort softwareprojekt og gør programmet nemmere at udvikle i alle faser. Desuden gav OpenDoc mulighed for nemmere at lade forskellige programmer udveksle data sammen. Set fra et brugersynspunkt betød modulopbygningnen, at man kunne skifte moduler i f.eks. Cyberdog ud med moduler fra andre leverandører end Apple, hvis de lavede andre eller bedre moduler til programmet. Selvom OpenDoc var en åben standard, betyder det imidlertid ikke, at selve kildekoden til Cyberdogs elementer blev frigivet som offentligt eje. Faktisk var der på et tidspunkt forhandlinger mellem firmaet Kantara Development Group og Apple om at overtage kildekoden, så de kunne udvikle browserens (manglende) javascript-understøttelse. Disse forhandlinger brød dog sammen, og kildekoden er den dag i dag Apples private ejendom. Apples valg af at lade koden til Safari være open source kan man tolke som et grundlag for, at browseren vil blive mere overlevningsdygtig end Cybredog. For selvom Apple på et tidspunkt dropper browseren, kan entusiaster rundt om i verden tilrette koden i det uendelige. Et kig på interfacet Ser man lidt nærmere på, hvordan Cyberdog faktisk så ud i version 2.0, viser det sig, at browseren var yderst simpel at se på:
Første gang jeg så Cyberdog slog det mig faktisk, hvor simpelt Apple har lavet navigationsbjælken. Det samme slog mig med den nye Safari-browser. Selvfølgelig ser man, hvad man vil se, men Apples simpelhed fornægter sig ikke. Den visuelle forbindelse mellem Cyberdogs og Safaris stilrene back- og forward-knapper kan en Apple-sentimentalist ikke henskrive til tilfældigheder. Designerne af Safari M≈ ganske enkelt have lavet ligheden som en lille hilsen til alle Cyberdog-kendere... Okay, man ser nok, hvad man vil se. Om ikke andet, så er det også tankevækkende, at bogmærkefunktionen i Cyberdog ligesom i Safari også indeholdt mulighed for også at se sin adressebog igennem. I Cyberdog hed funktionen "Notebook", og det var fordi man kunne en samling af henvisninger til så mange forskellige "medier", så betegnelsen "bookmarks" ikke ville være en dækkende metafor. Herunder kan man bl.a. se "Adresses" som et punkt i en brugers samling af forskellige adresser:
Cyberdog lever stadig Cyberdog lå faktisk på den oprindelige Mac OS 8.0 CD, så hvis du ligger inde med sådan en, burde du allerede have Apples forgænger til Safari i din skrivebordsskuffe eller pulterkammer. Hvis du ikke er en af de heldige og alligevel har lyst til at prøve den antikverede browser, så kan Cyberdog hentes på nettet. Det er dog tvivlsomt, om de mennesker, der har offentliggjort Cyberdog på egne webservere faktisk har ret til det, for så vidt jeg har kunnet finde ud af, har Apple aldrig frigivet programmet til fri distribuering. Imidlertid er programmet så gammelt nu, at Apple nok har valgt at se igennem fingre med forseelsen. Hvis du har lyst til at prøve Cyberdog, bør du nok berede dig med tålmodighed - der skal hentes mange ekstrakomponenter og tweaks til browseren inden den er oppe at køre i praksis på nutidens world wide web. Men det KAN lade sig gøre! Cyberdog er ved at blive en gammel hund Det lader til, at nogle retro-fanatikere faktisk stadig bruger Cyberdog til at surfe med. Min private overbevisning er nok desværre, at Cyberdog i praksis er af større historisk interesse og teknisk kvalitet end den er det brugsmæssigt. Men hvis man er hardcore-retro-webdesigner, findes der faktisk også et banner, der signalerer, at ens hjemmesides kode er omtimeret til også at kunne vises på Cyberdog:
Så kan man jo diskutere hvor stor værdi den slags bannere har, men om ikke andet er der da stor nostalgisk værdi i sådan en attitude! [#] Cyberdog 1.1 havde online bug-rapportering som Safari! - se beviset [#] Den oprindelige pressemeddelse for lanceringen af Cyberdog 1.0 [#] Download af Cyberdog+nyttige komponenter [#] En god artikel på amerikansk om Cyberdogs historie og teknik Kommentarer til denne artikel modtages meget gerne af undertegnede til adressen jhh@macnyt.dk. Hvis du kan huske, at du benyttede Cyberdog på din gamle Mac, så fortæl om det i diskussionsforummet! Er du i øvrigt interesseret i Apple-historie, så se evt. de tidligere artikler i serien "Historisk set" her på Macnyt:' [#] Historisk set
08-01-2003, kl. 18.45 - Kategori: Historisk Set
Skriv en kommentar eller marker nyhed/artikel som favorit